Mikael Hugg - Kukkulan Uudet Kuninkaat Milleniaaleja johdettaessa johtajan on synnyttävä uudelleen. Uusi artikkeli joka keskiviikko.

Erinomainen johtaja on alaisilleen mentori

  • Erinomainen johtaja on alaisilleen mentori

Nyt kun uusi, valtava sukupolvi on ottamassa paikkaansa maailman työvoimasta, yritykset ovat joutuneet tarkistamaan omia johtamisen mallejaan. Moni onkin huomannut, ettei milleniaalien sitouttaminen sujukaan kuin strömsössä, ja että heidän motivaationsa tuntuu tarvitsevan ihan muita drivereita kuin mitä aikaisemmat työsukupolvet ovat vaatineet. Mallorcan matkat ja keittiön kodinkoneet eivät enää motivoi, mutta toisaalta pelkät rahabonuksetkaan eivät ratkaise ongelmaa. Yrityksen johto pauhaa myös työkulttuurin muuttamisesta, mutta mikään ei tosiasiassa tunnu muuttuvan vaikka mitä tekisi. Tässä moni esimies tuntee olonsa voimattomaksi. Tuntuu, että ikään kuin yhtäkkiä ei enää osaisikaan mitään.

Moni yritys painiskelee juuri näiden ongelmien edessä. Halu palkata talentteja on kova, mutta koska he eivät viihdy talossa kuin vain hetken, aiheuttaa se lähinnä yritykselle kuluja ja tietotaidon katoamista kilpailijoiden riveihin. Jotkut yritykset ryhtyvät toimiin. He sisustavat toimistonsa uusiksi, perustavat uusia työtehtäviä mitä hienoimmilla titteleillä varustettuina. Osa ostaa biljardipöydän ja kasan pleikkareita ja yksi säkkituolin, popcornikoneen ja sohvia kasuaalimpaan työskentelyyn. Kaikki nämä teot ovat periaatteessa ihan oikein, mutta ne ovat tehottomia pitkällä juoksulla jos yhtä asiaa ei korjata, ja se on yrityksen nykyinen mindset - tapa ajatella. On käytännössä aivan sama miten toimistonsa sisustaa tai mitä huvituksia työntekijöille järjestää, jos se tapa jolla työtä ja esimiesrooleja on ajateltu, ei muutu. Jos yrityksessä ei pysähdytä miettimään MIKSI olemme olemassa, MIKSI meillä on johtajia, MIKÄ on johtajien todellinen tehtävä ja MIKSI uudet työntekijämme toimivat kuten toimivat, ei pysyvää muutosta voida saavuttaa. Niin pitkään kuin toimimme “kuten olemme aina ennenkin toimineet”, mikään ei muutu.

On jotenkin mieletöntä, miksi vielä nykypäivänä niin moni esimies käyttää “porkkana tai keppi” -mallia johtaessaan alaisiaan. Se on ehkä helppo toteuttaa, mutta se on myös tuhoisaa. Etenkin milleniaalit ovat äärimmäisen allergisia pelolla johtamiseen ja sen kaikkiin alamalleihin. Ymmärtämällä, miten uusi sukupolvi näkee työn ihan konseptuaalisena käsitteenä auttaa esimiestä pääsemään kärryille milleniaalityöntekijöiden sielunmaailmasta. Se, mitä työ merkitsee sinulle, ei välttämättä ole se mitä se merkitsee minulle. Milleniaalien keskuudessa työ nähdään asiana, joka on osa elämää, ja että siksi sen on oltava ensikädessä mielekästä. Työ ei ole vain työtä josta saadaan rahaa laskujen maksuun vaan työ on jotain paljon suurempaa ja syvempää. Mutta jos esimies tekee työn tekemisestä työtä, motivaatio ja sitoutuminen tippuu varmasti. Sen sijaan, että esimies loisi erilaisia bonusaskeleita samalla piiskaa pöydällä makuuttaen, olisi paljon mielekkäämpää rakentaa alaisiinsa mentorisuhde. Ja tällä en tarkoita, että esimiehen tulisi välttämättä olla alaisten lähin sydänystävä, vaan enemmänkin se henkilö jolle voi tulla koska tahansa juttelemaan työn haasteista ja onnistumisista ilman tuomitsemisen tai potkujen saannin pelkoa. Loppujen lopuksi sekä esimies että hänen alaisensa ovat kaikki samalla puolella taistelemassa yhteisiä vihollisia vastaan.

Ei ole mitään mieltä, että alaiset joutuvat varomaan askeleitaan talon sisällä. Ja jos alaiset joutuvat esimiehensä takia pelkäämään virheiden tekemistä, loppuu myös oppiminen. Pelko tappaa luovuuden ja ilman luovuutta ei ole kehitystä. Tutkimusten mukaan yli 70% milleniaalityöntekijöistä kaipaisi itsensä ja esimiehensä välille mentorisuhteen, joten tässä on vielä esimiehillä työsarkaa. Jos esimies siis onnistuu luomaan itsensä ja alaistensa välille rakentavan ja vapaan mentorisuhteen, työhön sitouttamisen onnistumisen todennäköisyys kasvaa merkittävästi. Myös motivaatiolla on taipumusta kasvaa, kun työ ei ole vain työtä, vaan jotain suurempaa joka antaa tekijälleen enemmän kuin ottaa. Kun siis esimies muuttaa mindsettinsä työstä ja työnteosta, muuttuu silloin myös moni muukin asia. Pysyvä muutos lähtee aina ajatuksesta ja ajatustapojen ja -ratojen muutoksesta, ei ympäristön muuttamisesta. Työkulttuuri ja muut työtä tukevat ympäristötekijät seuraavat sitten perässä.

 

- Mikael Hugg

 

PS. Haluatko minut tapahtumaasi puhumaan? Jos haluat, niin ota minuun ehdottomasti yhteyttä! :)

 

Millennial Leadership Evangelist & Founder | M.Sc. (Econ.) | +358 44 236 6774 | mikael.hugg@huggco.com | www.linkedin.com/in/mikaelhugg

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat