Mikael Hugg - Kukkulan Uudet Kuninkaat Milleniaaleja johdettaessa johtajan on synnyttävä uudelleen. Uusi artikkeli joka keskiviikko.

Kumpi susi voittaa?

  • Kumpi susi voittaa?

Vanha tarina kahdesta sudesta on opettavainen. Tarina menee kutakuinkin näin:

Eräänä iltana vanha intiaanipäällikkö kertoi lapsenlapselleen sodasta, joka on meissä jokaisessa. Hän sanoi: ”Lapseni, meidän jokaisen sisällä on kaksi sutta, jotka käyvät jatkuvaa sotaa. Toinen susista on paha. Se edustaa vihaa, kateutta, surua, katumusta, ahneutta, itsekkyyttä, mustasukkaisuutta, itsesääliä, pahaa mieltä ja valheita. Toinen susi on taas hyvä. Se edustaa iloa, intoa, rauhaa, rakkautta, toivoa, nöyryyttä, empatiaa, totuutta ja myötätuntoa.”

Vanhan intiaanipäällikön lapsenlapsi mietti asiaa hetken ja kysyi: ”No, kumpi susista sitten voittaa?” Intiaanipäällikkö oli hetken hiljaa ja katsoi nuotion leimuavaa liekkiä ja vastasi sitten: ”Se, kumpaa ruokit.”

Tarina on loistava. Me olemme itse vastuussa omasta elämästämme ja siitä, miten elämämme tarjoamiin asioihin suhtaudumme. Jotkut teistä saattaavat nyt ajatella ja tokaista, että emmehän me voi vaikuttaa esimerkiksi siihen jos joku lähimmäisistämme kuolee tai yrityksemme, jossa olemme töissä menee konkurssiin ja menetämme siksi työmme. On totta, ettemme voikaan vaikuttaa meistä riippumattomiin tai vääjäämättä tapahtuviin (esim. kuolema) asioihin, mutta voimme vaikuttaa siihen kuinka me asian otamme ja kuinka me tapahtumia tulkitsemme. Toisen onni voi olla toisen epäonni. Se riippuu vain siitä, mistä vinkkelistä me asiaa tarkastelemme ja millainen ennakkoasenteemme on. Asiat, olivat ne sitten kuolema, työpaikan menetys, naapurin uusi auto tai pahimman vihamiehemme lottovoitto ovat loppujen lopuksi vain asioita ilman sen suurempia tunnelatauksia. Ne voivat olla hyviä ja samanaikaisesti huonoja. Ne voivat naurattaa ja samalla itkettää. Sinä itse päätät sen kuinka asian otat. Siitä intiaanipäällikön tarinassakin oli kyse. Me voimme päättää, haluammeko ruokkia hyvyyttä vai pahuutta. Ymmärrän toki, ettei se ole aina välttämättä kovinkaan helppoa. Joskus on vaikea hallita omia impulsiivisia tunteitamme. Enkä sanokaan, että meidän pitäisi käyttäytyä kuin tunteettomat robotit, mutta jos haluat saavuttaa elämässäsi enemmän onnen tunteita, iloa ja naurua, on se loppujen lopuksi sinun päätettävissä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Joopa joo. Mehän emme itse todellisuudessa päätä siitä kumpaa ruokimme. Vaan on erilaisia instansseja, jotka pyrkivät osoittamaan kansalaiselle mikä on hyvää, mikä pahaa.
"Aivopesullaan" saavat mustan näyttämään valkoiselta ja päin vastoin.
Kukin omien intressiensä ja tarkoitusperiensä saavuttamiseksi.
Kai sitä kutsutaan maailman menoksi.

Toimituksen poiminnat